Картофена салата с калмари, бира и резенчета картофи

Food Service - ХоРеКа

Професионални решения за ресторанти

Картофена салата с калмари, бира и резенчета картофи

Съставки
500 г. калмари, почистени
2
глави лук шалот
2
малки домата
1
дафинов лист
2
скилидки чесън
5
с.л. зехтин 
2
чаши рибен бульон
1
с.л. пресен лимонов сок
1
ч.ч. светла бира
75
гр. маруля 
2
с.л. ситно нарязан магданоз
картофени резени „McCain Nature Easy Potato Slices
сол и пипер

 

Накъсайте марулята на парчета, изплакнете в гевгир и подсушете. Поставете картофените резени в купа и ги овкусете с 1 с.л. пресен лимонов сок, 2 с.л. зехтин, сол и пипер.

Нарежете почистените калмари на еднакви парчета и поръсете със сол. Обелете лука, доматите и чесъна. Нарежете лука и чесъна на дребно. Изчистете доматите от семето и нарежете месестата част на малки парченца.

Загрейте 3 с.л. зехтин и запържете калмарите. Намалете котлона и добавете лука, чесъна, доматите, дафиновия лист и рибния бульон. Разбъркайте добре, похлупете съда и оставете да се задушава около 50 минути до готовност или докато течността се редуцира. Десет минути преди края добавете бирата като разбърквате за около 3-4 минути на силен котлон. Намалете котлона и продължете да задушавате. Овкусете със сол и пипер и отстранете дафиновия лист.

Поставете малко маруля в чиния за сервиране и добавете картофените резени. Охладете отцедените калмари и ги украсете със ситно нарязания магданоз. Поднесете с хлебчета или сусамена питка.